Jag har de senaste 20 åren haft en mikrovågsugn i mitt hem. Den första jag hade var av ganska enkel modell. Det var en Philips som populärt kallades ”kuben”.
Jag har traditionellt använt min mikro till att värma mat samt att tina fryst mat.
Nästa mikro jag ägde var av märket Panasonic och kunde förutom värma och tina även själv känna efter när maten var tillräckligt klar och varm. Jag kokade ofta potatis och ris i den som den klarade av med automatprogram som gjorde att jag slapp bevaka och pyssla om det. Det pep när det var klart…
Panasonicen gick dessvärre sönder efter 11 år. Det var inte längre självklart att i handeln hitta en mikrovågsugn som hade alla de finesser jag vant mig vid. Vi hittade dock ett ex och det blev ett demoex av märket Whirlpool. Nackdelen av att köpa ett demoex var att vi fick instruktionsmanualen i form av lösblad vilket gjorde att vi inte riktigt satte oss in i funktionerna.
Vi fick en massa lösa delar med till Whirlpool mikron. Sista tre åren har vi haft en crisppanna samt ångkokningsskärl undanstoppade i våra köksskåp. Whirlpoolen har en massa automatiska program – av typen ”ställ in mig och när det piper är det klart”. Olika program för ånga, crisp, kött, grönsaker etc., Vi har använt en liten del av dem, men många har vi inte fattat vad vi skall göra med.
När nu vanliga spisen brunnit har vi tvingats att bli mer nyfikna på mikron. Vi har upptäckt följande:
- En delad hel kyckling blir crispig och god som man aldrig kan få till det i en vanlig ugn – 30 min
- Bacon i crispfatet blir perfekt på 5 min
- Stekta ägg på crispfatet blir perfekta på 5 min
- Ärtor i ångkokningsfatet blir jättegoda – ja de smakar verkligen ärtor – blir perfekta i ångkokningskärlet – på 3 minuter
- Sparris blir perfekt lagat med bibehållen smak och krispighet på 3 minuter
Fan för min lathet som inte utnyttjat denna fantastiska apparat jag haft i mitt hem mera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar