Jag använder ju regelbundet buljongtärningar när jag lagar mat. Du vet sådana där små kuber i staniolpapper som finns i smakerna fisk, höns och kött. Allt för att förhöja smaken på en sås, soppa eller gryta.
Härom månaden läste jag dock att dessa buljongtärningar innehåller allsköns konstgjorda onyttiga saker. Transfetter, smakförhöjare, extrakt etc. Massa E-nr.
Jag tog då fram ett av mina buljongtärningspaket och läste på innehållsförteckningen på kycklingbuljongen av märket Eldorado:
Salt, smakförstärkare (E621, E635), palmfett, maltodextrin, mjölksocker, vetemjöl, hydroluserat vegetabiliskt protein (majs, soja), kycklingkött 0,1%, jästextrakt, gurkmeja, kycklingfett 0,5%, nötköttsextrakt, aromer, rosmarin, selleriblad, syra (citronsyra), färgämne (sockerkulör).
Det här lät ju inte så kul.
Det visade sig finnas massor av recept i alla kokböcker och på internet om hur man gör sin egen buljong. Man sparade alla sina ben som var rester från måltider. När man fått ihop tillräckligt kokar man det jätte länge tillsammans med rotfrukter, lök och kryddor och fryser ner i lagom portioner.
Sagt och gjort. Jag samlade ben i frysen i fyra månader från våra måltider. Och sista veckan har det således pågått kok under helgerna som tagit ca 6 till 8 timmar. Det har silats och reducerats.
Jag har dock blivit riktigt besviken. Det har resulterat i en rätt vattnig soppa med glåmig smak. Det hade inte alls samma goda smak som buljongtärningsbuljong.
Har det verkligen blivit så att de äkta finstämda smakerna inte göre sig besvär längre då smakförstärkare och extrakt har gjort sitt intåg?
Lade jag ner allt detta jobb för att få något som inte är lika gott som de snorbilliga industriframställda och onyttiga buljongtärningar jag normalt använder?
Det verkar så.
Tankar?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar